Gratis verzending boven €65 Vertraagde verzending vanwege verhuizing van magazijn 30 dagen retourrecht

Stomen vs. strijken: wat is het verschil?

In de voortdurende strijd tegen kreuken vallen twee methoden op: stomen en strijken. Hoewel beide opties kreukvrije resultaten beloven, verschillen hun toepassingen en voordelen.


Voordelen van stomen

Stomen biedt veel voordelen die verder gaan dan alleen het verwijderen van kreukels. Laten we eens kijken naar de voordelen van stomen en waarom het voor velen de favoriete keuze wordt.


1. De stoom verfrist en reinigt


Met stomen worden niet alleen kreukels en vouwen verwijderd; de stoom verfrist het kledingstuk ook door bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te verminderen. In tegenstelling tot strijken, waarbij alleen warmte aan het oppervlak wordt toegevoegd, dringt stomen dieper door in de stof, waardoor het een effectieve methode is om de frisheid tussen wasbeurten door te behouden.


2. Zacht voor je kleding


Hoewel een traditioneel strijkijzer een gloeiend heet oppervlak gebruikt om de textielvezels aan te drukken en plat te maken, tilt een stomer de vezels op en zorgt ervoor dat ze hun natuurlijke vorm terugkrijgen. Dit betekent ook een lager risico dat je kleding per ongeluk verbrandt of beschadigd raakt, vooral als deze gemaakt is van delicate materialen zoals zijde.


3. Geen strijkplank nodig


Wanneer je haast hebt en je outfit snel moet opfrissen, blijkt stomen een tijdbesparende oplossing met minimale voorbereiding. Plaats je kledingstuk simpelweg op een hanger en binnen ongeveer 20 seconden is de stoom klaar om zijn magie toe te passen. Bij het stomen van je gordijnen kun je ze zelfs aan de roede laten hangen. Je hoeft geen kostbare tijd te verspillen met worstelen met een grote strijkplank.


4. Een reisvriendelijke methode


De meeste handstomers zijn compact en draagbaar, waardoor ze makkelijk kunnen worden opgeborgen en meegenomen. Handstomers zijn licht van gewicht en passen gemakkelijk in je koffer als je op reis gaat, zodat je altijd kreukvrije kleding hebt, waar je ook heen gaat. Zorg er wel voor dat je bestemming overeenkomt met de netspanning van je stomer.


5. Ideaal voor getextureerde kledingstukken  


Omdat de stoom de vezels ontspant in plaats van ze aandrukt, is stomen ook bijzonder geschikt voor kledingstukken met textuur. Terwijl een conventioneel strijkijzer de textuur van stoffen zoals corduroy, fluweel of versierde artikelen kan afvlakken of veranderen, verwijdert stomen kreukels zonder de unieke vorm en karakter in gevaar te brengen.Voordelen van strijken

Hoewel stomen talloze voordelen heeft, verdient het traditionele strijkijzer nog steeds een plaats in de wereld van kledingverzorging. Als je op zoek bent naar een perfect geperste look, dan is het strijkijzer wellicht het juiste gereedschap voor jou.


1. Creëer een perfect geperste look


Strijken, waarbij het hete metalen oppervlak in direct contact staat met de stof, biedt nauwkeurige controle over de plooien en naden van je kleding, waardoor je een gepolijste, professionele afwerking kunt verkrijgen. De verwarmde strijkplaat zorgt met gemak voor scherpe lijnen en je kunt druk uitoefenen om de stof naar wens plat te maken.


2. Ideaal voor beddengoed en duurzame stoffen


Voor bijzonder hardnekkige kreukels of zware stoffen kan een strijkijzer de extra warmte en druk leveren die nodig is om kreukels effectief glad te strijken. Huishoudtextiel zoals lakens, kussenslopen en tafelkleden zijn vaak gemaakt om veelvuldig wassen en blootstelling aan hoge temperaturen te weerstaan. Dus hoewel een stomer ook voldoende kan zijn voor deze artikelen, is een traditioneel strijkijzer de beste optie als je een perfect geperst resultaat wilt bereiken.


3. Creëer opzettelijke vouwen


De verwarmde metalen plaat die in direct contact staat met de stof kan ook in je voordeel werken als je gedefinieerde details op je kleding wilt creëren. Als je bijvoorbeeld geperste manchetten of een lange vouw aan de voorkant van je broek wilt voor een klassieke, getailleerde look.


Dus, welke moet ik voor kiezen?


Strijken en stomen bieden elk unieke voordelen, en de keuze tussen beide hangt uiteindelijk af van je voorkeuren, kledingmaterialen en tijdgebrek. Of je nu de voorkeur geeft aan de precisie van traditioneel strijken of aan het gemak van stomen, beide methoden zorgen ervoor dat je kleding er glad en kreukvrij uitziet. Als je de voordelen van beide apparaten wilt, is er ook de Cirrus 3 Iron Steamer - een handstomer met een verwarmde voorplaat.

Lees verder

Recommendation
Products
Articles