Gratis verzending boven €65 Verzending binnen 2-7 werkdagen 30 dagen retourrecht

Zo verzorg je je kleding voor de feestdagen

Nu de feestdagen, zoals oudejaarsavond, voor de deur staan, is het tijd om je paillettenjurkjes en zijden pakken die je garderobe een vleugje elegantie geven eens af te stoffen.


Je feestgarderobe nieuw leven inblazen

Tijdens de feestdagen zullen zelfs degenen die meestal bescheiden gekleed gaan een aantal oogverblindende outfits tevoorschijn halen om het nieuwe jaar in te luiden. Maar deze kledingstukken, die alleen tijdens speciale gelegenheden worden gedragen, hebben vergeleken met je dagelijkse kleding wel wat extra verzorging nodig. In deze gids delen we een aantal van onze beste verzorgingstips om ze weer tot leven te brengen.


Kledingstukken met versieringen


Kledingstukken die versierd zijn met kralen en pailletten zijn een klassiek onderdeel van de feestgarderobe. Als je versierde kledingstuk na maanden opslag gekreukeld is, gebruik dan een stomer om kreukels glad te strijken, zonder de pailletten of kralen te beschadigen. Stoom vanaf de binnenkant van het kledingstuk om direct contact met de versieringen te voorkomen.

Als je een kledingstuk met pailletten moet wassen, kun je het altijd het beste met de hand wassen of in een afgesloten waszak op een fijn wasprogramma in je wasmachine, om te voorkomen dat de versieringen in de trommel loslaten.


Kledingstukken met ruches of plooien


Gestructureerde jurken met ruches, plooien of pofmouwen zijn ook gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Deze kledingstukken kunnen gekreukeld raken, maar zijn moeilijk te strijken omdat het hete strijkoppervlak de stof plat maakt. Ook hier geldt: stomen is de beste oplossing om het kledingstuk terug in zijn oude glorie te brengen. De stoom ontspant de vezels en zorgt ervoor dat ze hun natuurlijke, kreukvrije vorm terugkrijgen zonder de structuur van de stof te verstoren.

De wasinstructies variëren afhankelijk van het materiaal, dus lees altijd het waslabel voordat je gaat wassen. Bij gestructureerde kledingstukken is het altijd het beste om ze hangend te laten drogen, zodat de stof zijn vorm behoudt en niet wordt blootgesteld aan overmatige hitte.


Kleding van zijde en satijn


Zijden kledingstukken worden vaak voorzien van de instructies 'alleen handwas' of 'alleen stomen' en sommige zijden stoffen kunnen zelfs gevoelig zijn voor blootstelling aan water, vooral als het een vintage kledingstuk is. Maar als je van plan bent om de outfit maar één keer te dragen, kan het voldoende zijn om hem een nacht te laten luchten en het kledingstuk op die manier op te frissen vóór en na een avond vol feest en dansen.

Als je kledingstuk hierdoor niet wordt opgefrist, probeer het dan te stomen om bacteriën te verwijderen en geurtjes te verminderen. Om tussen de wasbeurten door een schoon wasgevoel na te bootsen, voeg je een scheutje Fabric Spray met rozengeur toe. En als je het kledingstuk mag wassen, was het dan met de hand in koud water (bij voorkeur niet warmer dan 20–30°C) met een mild wasmiddel, zoals onze Delicate Laundry Detergent.


Doorschijnende materialen


Synthetische, doorschijnende materialen zijn meestal niet ademend en houden daarom vaak warmte en vocht vast en trekken vervelende geurtjes aan. Dunne kledingstukken die gemaakt zijn van materialen als polyester, rayon en acetaat hoeven dus minder vaak gelucht te worden, omdat lucht en waterdamp niet gemakkelijk door de vezels kunnen dringen.

Om je doorschijnende kledingstukken op te frissen, was je ze op een lage temperatuur (bij voorkeur niet hoger dan 30ºC) met wasmiddel dat speciaal is gemaakt voor synthetische vezels en sportkleding, zoals onze Active Laundry Detergent en laat je ze aan de lucht drogen. Doorschijnende materialen drogen meestal snel, dus je kunt ze makkelijk binnen te drogen hangen. Voeg Fabric Spray toe voor een frisse, finishing touch.


Pakken voor de stomerij 


Dat pak dat je alleen bij speciale gelegenheden draagt, kan een pak zijn dat alleen gestoomd mag worden. Bij dit soort kleding is het belangrijk om een balans te vinden tussen het schoon en fris houden en voorkomen dat het overmatig wordt blootgesteld aan de agressieve chemicaliën die worden gebruikt tijdens het stomen.

Om je bezoeken aan de stomerij tot een minimum te beperken, kun je proberen je pak na elk gebruik een nachtje te laten luchten om geurtjes op een natuurlijke manier te verwijderen. Gebruik ook een stomer om de plekken te stomen die opgefrist moeten worden, zoals de oksels van je colbert. Lees onze verzorgingsgids voor pakken en jassen voor meer tips.


Bonustip: Berg alles netjes op


Nadat de feestdagen voorbij zijn, is het voor de levensduur van je kleding belangrijk dat je het goed opbergt. Als je weet dat een kledingstuk snel kreukt, probeer het dan in een ademende kledingzak op te hangen in plaats van het op te vouwen. En vergeet niet om je feestgarderobe altijd uit de buurt van direct zonlicht en op een koele, droge plaats op te bergen. Dit voorkomt verkleuring en zorgt ervoor dat je kleding klaar is voor het volgende jaar.

Keep reading

Recommendation
Products
Articles