Gratis verzending boven €65 Verzending binnen 2-7 werkdagen 30 dagen retourrecht

7 winterse kledingstukken waarvan je niet wist dat je ze kon stomen

Als je denkt aan het stomen van kleding, dan denk je misschien vooral aan dunne, zwierige stoffen zoals zijde. Maar wist je dat je ook pufferjassen kunt stomen?


Waarom winterse items stomen?

Met stomen worden niet alleen kreukels en vouwen verwijderd. Wanneer je een kledingstuk stoomt, doodt de hete stoom ook bacteriën en verwijdert ongewenste geurtjes. Daarom is het een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je kleding tussen wasbeurten door fris blijft voelen, wat handig is als een kledingstuk gedragen en gekreukt is, maar nog niet vies genoeg is voor in de wasmand. Hieronder zetten we enkele items uit je wintergarderobe op een rij, waarvan je waarschijnlijk niet wist dat je ze kon stomen.


1. Shelljassen


Ja zeker, je kunt je shelljassen stomen. Het is een geweldige manier om geurtjes te verwijderen na actieve wandeldagen of andere buitenactiviteiten. Door wat stoom toe te voegen bij geurgevoelige plekken zoals de oksels, wordt de stof opgefrist en worden bacteriën gedood. Houd er rekening mee dat sommige shelljassen waterdichte membranen hebben in de buitenste lagen die beschadigd kunnen raken bij blootstelling aan hitte. Je kunt de jas dus het beste vanaf de binnenkant stomen.


2. Pufferjassen


Hier geldt hetzelfde principe. Als je pufferjas na een lang winterseizoen van veelvuldig dragen een muffe geur begint te ontwikkelen, kun je door de jas van binnenuit te stomen de stof verfrissen en geurtjes verwijderen, zonder de fluffy textuur en structuur van de jas aan te tasten. Door je pufferjas aan het begin van het winterseizoen te stomen kun je hem na maandenlange opslag weer tot leven brengen.


3. Wollen jassen


Grote, volumineuze winteritems zoals wollen jassen kunnen lastig zijn om schoon te maken en te wassen, maar wol als materiaal is van nature geurbestendig en hoeft niet vaak te worden gewassen. Stomen is daarom een goede alternatieve methode om zware buitenkleding op te frissen, zonder het gehele kledingstuk te hoeven wassen. Als je jas dan nog steeds niet fris aanvoelt, probeer hem dan een nacht te laten luchten om eventuele ongewenste geurtjes te verwijderen. Deze methode werkt bijzonder goed voor natuurlijke, ademende materialen zoals wol.

Bonustip: als je wollen trui per ongeluk in de wasmachine is gekrompen, kan stomen helpen om deze weer in zijn oorspronkelijke vorm terug te brengen. Lees hier onze volledige gids.


4. Nepbont


Het stomen van items van nepbont, zoals jassen, sjaals of accessoires, biedt een snelle en effectieve manier om het materiaal nieuw leven in te blazen en eventuele ongewenste geurtjes te verdrijven. Nepbont heeft de neiging om na verloop van tijd plat te worden en zijn vorm te verliezen, maar een snelle stoomsessie kan deze items weer tot leven wekken, zonder het risico te lopen het item te beschadigen of de textuur ervan te veranderen.


5. Fleece  


Hoewel fleece er geschikt is om warmte dicht bij het lichaam vast te houden en je warm houdt bij koud weer, is het een synthetisch materiaal dat vaak van polyester is gemaakt, wat betekent dat het waarschijnlijk geurtjes aantrekt. Stomen kan daarom handig zijn om je fleecekleding na elk gebruik te ontdoen van nare geurtjes en om de frisheid tussen de wasbeurten door te behouden.


6. Gebreide truien


Als algemene regel, is het het beste om te voorkomen dat je je gebreide kleding te veel wast, omdat het risico bestaat dat deze vorm verliest of uitrafelt in de wasmachine. Dit geldt vooral voor delicate vezels en fijnmazige patronen. Stomen helpt te verfrissen en geurtjes te elimineren zonder de slijtage van het wassen, waardoor het kledingstuk zijn oorspronkelijke vorm, ook na langere tijd, behoudt.


7. Thermisch ondergoed


We zijn er inmiddels zeker van dat je het idee begrijpt. Alle soorten textiel kunnen baat hebben bij het stomen, zelfs stoffen die moeilijk te strijken zijn vanwege de stofsoort of versieringen zoals pailletten en kralen. De stoom tilt de textielvezels op, waardoor ze opzwellen en hun natuurlijke vorm terugkrijgen. Dit is vooral handig voor omvangrijke winteritems die niet zo makkelijk in de wasmachine kunnen worden gegooid.


En de lijst gaat door


We zijn er inmiddels zeker van dat je het idee begrijpt. Alle soorten textiel kunnen baat hebben bij het stomen, zelfs stoffen die moeilijk te wassen of strijken zijn. De stoom tilt de textielvezels op, waardoor ze opzwellen en hun natuurlijke vorm terugkrijgen. Dit is vooral handig voor omvangrijke winteritems die niet zo makkelijk in de wasmachine kunnen worden gegooid.

Lees verder

Recommendation
Products
Articles